Gyakran Ismételt Kérdések a féregtelenítéssel kapcsolatban

Milyen gyakran kell féregtelenítenem a kutyámat/macskámat?
Egy felnőtt kutyát vagy macskát általában évente négyszer kell féregteleníteni. Egyes speciális esetekben ennél gyakoribb féregtelenítés szükséges. Ez a kölyökkutyák és -macskák, egerésző macskák, a visszatérő bolhássággal küzdő kutyák és macskák esetében és egyéb alkalmakkor, amikor az állatorvos szükségesnek tartja.
Milyen típusú férgek ellen hatnak a féregtelenítő készítmények?
Fontos tudni, hogy a különböző féregtelenítő készítmények a férgek különböző típusai ellen hatékonyak. Vannak olyan készítmények, amelyek csak a bizonyos férgek ellen hatékonyak, ezzel szemben a Drontal Plus a kutyák és macskák férgeinek összes típusa ellen hatékony.
Felléphetnek-e a használat során mellékhatások?
Bizonyos féregtelenítők hányást okozhatnak. Az ízesített Drontal Plus és Drontal Cat tablettáknak nincs ilyen mellékhatása, bár nagyon ritka esetben mégis előfordulhat hányás.
Étellel vagy anélkül kell beadnom a tablettát?
Néhány készítmény alkalmazása előtt éheztetni kell az állatot. A Drontal Plus, Drontal Cat és Drontal Puppy alkalmazásához nincs szükség éheztetésre.
Melyik féregtelenítő készítményt használjam?
A Bayer Állategészségügyi Üzletága a kisállat féregtelenítő készítmények teljes skáláját kínálja. Az ízesített Drontal Plus és a Drontal Cat tabletták a kutya- és macska bélférgek összes fajtáját eltávolítják az állatokból. A Drontal Puppy szuszpenzió a kölyökkutyák és az egy évesnél fiatalabb kutyák számára ajánlott. Hatékony az orsóférgek, ostorférgek és a kampósférgek ellen, könnyen alkalmazható folyadék formában kapható. A kölyökkutyák általában nem igényelnek kezelést galandférgek ellen, ezért a Drontal Puppy szuszpenzió a legjobb készítmény számukra. Ha mégis galandféreg fertőzés elleni kezelést igényelne a kiskutya, az ízesített Drontal Plus tabletta 2 hetes kortól alkalmazható.
Hogyan adagoljam a féregtelenítőt?
Az ízesített Drontal Plus és Drontal Cat tabletta formában kapható gyógyszer. Utóbbi önmagában vagy Easytabs-ba rejtve adható. A Drontal Puppy rózsaszín szuszpenzió, melyet egyszerűen, egy fecskendő segítségével tudunk a kölyökkutya szájába adagolni.
Az állat milyen korában kell elkezdeni a féregtelenítést?
A kölyökkutyák gyakran már születésükkor féreglárvákat hordoznak magukban, amelyekkel még az anyaméhben fertőződhetnek. Ezért a féregtelenítést célszerű kéthetes korban elkezdeni és 8 hetes korig 2-hetente ismételni. Szintén tanácsos az anyát is féregteleníteni a kölykökkel egyidőben. Amint a kutya eléri a 8 hetes kort, át lehet térni a 3-havonkénti féregtelenítésre. A kutyával ellentétben a macskák nem hordoznak magukban lárvákat születésükkor, ezért a féregtelenítést elég 6 hetes korban elkezdeni, és 3-hetenként folytatni 4 hónapos korig. Ezután a negyedévenkénti féregtelenítést kell alkalmazni, csakúgy, mint a kutyáknál.
Családom és én megfertőződhetek a kutyák férgeivel?

Bizonyos férgek képesek a parazitás fertõzéseket állatról emberre átvinni. Az állatról emberre terjedõ betegségeket zoonózisoknak nevezzük. A kutyák orsóférge, a Toxocara canis a legismertebb zoonotikus féregfaj. Az ember fertõzése orsóféreg petéket tartalmazó homok-, föld, mosatlan gyümölcs, zöldség felvételével történhet. A kisgyermekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert õk gyakran megfeledkeznek a higiénés rendszabályok betartásáról. Az orsóféreg lárvák a bélbõl kikerülve vándorolnak az emberi szervezetben. Elérhetik például a szemet is, és állandó látászavarokat okozhatnak.


Toxocara canis

Miért kell féregtelenítenem állataimat?
  • Hozzájárul az állat jó közérzetéhez.
  • A férgesség olyan betegségekhez vezethet, melyeket csak klinikai úton lehet kezelni.
  • A rendszeres kezeléssel csökkentjük a környezet szennyeződését.
  • A fertőzések emberre történő átvitelének a csökkentése mindannyiunk érdeke.
Mennyi ideig tart a tabletta hatása?
A féregtelenítő készítmények nem maradnak meg a testben és nem fejtenek ki tartós hatást a férgek ellen. Ezért fontos az állatokat óvni a féregfertőzés veszélyeitől, és alkalmazni a stratégiai féregtelenítést egy olyan hatékony termékkel, mint a Drontal termékcsalád.
Hogyan tudom megállapítani, hogy férges az állatom?
A fertőzés korai szakaszában nagyon nehéz megállapítani. A kutya bélsarával a petéket tartalmazó féregízek a végbél környékére kivándorolnak, ezzel viszketést és a klasszikus „szánkázó” mozgást okozva az állatnak. Ezen kívül hányás, hasmenés, fénytelen, matt szőrzet, étvágytalanság, energiahiány, kölyökkutyáknál és –macskáknál haspuffadás jelentkezhet.
Miért fontos eltakarítani a kutyaürüléket?
A kutya minden kifejlett orsóférge (Toxocara canis) 80 000 féregpetét rak le naponta, melyek a kutyaürülékkel a környezetbe távoznak. Ha nem takarítjuk el az ürüléket, ezek a peték mind a környezetben maradnak és megfertőznek más kutyákat és a gyerekeket is.
Mi az összefüggés a bolhák és a férgek között?

A bolhák gyakran galandféreg-lárvákkal fertõzöttek. A kutyák és macskák lenyelik ezeket a fertõzött bolhákat és a férgek kifejlõdnek a beleikben.


Akkor is kell féregtelenítenem, ha állatom tünetmentes?
Amikor a férgesség tünetei már láthatóak, az állat már fertőzött. Sőt, a környezetét is megfertőzi! Ezért fontos a megelőzés, vagyis a negyedévenkénti féregtelenítés!
A macskám szeret egerészni. Növeli ez a féregfertőzés esélyeit?
Igen! Az egerek és egyéb rágcsálók gyakran fertőzöttek egy nagyon gyakori galandféreggel, az egér galandféreggel. Ezért rendszeresen egerésző macskánál a javasolt az általánosnál gyakoribb, akár havonkénti féregtelenítés.

Szavazások nyertesei

A szavazás 2010. október 4-i nyertese:
Berill Canis Minor Marco és gazdája szabob78

A szavazás 2011. január 4-i nyertese:
Mézi és gazdája ancsi

A szavazás 2011. április 4-i nyertese:
Mira és gazdája ZoliDronti és a Kakitündér plakát

Tekintsd meg Youtube csatornánkat!

Kövess minket Facebookon!

Copyright © Bayer Hungária Kft. | L.HU.MKT.AH.19.05.2016.0362
*Piackutatás Mystery Visit Kft 2009